Posted by: dennis17 | January 17, 2011

Skellefteälven. Resultat. En myt om älven

Skellefteå Logotype Anderstorpsskolan
Skellefteå
SPID3b
Projektarbete, PA1201, 100 p

2. Resultat

2.1 En myt om älven

 

Finnforsrövarna är en myt som gått i arv ändå sedan det begav sig år 1524. De flesta Skellefteåbor av den äldre generationen känner till berättelsen men är den på väg att dö ut? Ett fåtal i vår klass kände till namnet på myten men hade ingen aning om vad den handlade om. Det tyckte vi var ytterst tråkigt så vi bestämde oss för att göra något åt saken.

När vi bestämde oss för att berätta myten om Finnsforsrövarna så tänkte vi att en filmatisering av myten skulle vara ett bra sätt att göra det. Det finns många anledningar till att vi valde att göra en film. För det första så är vi övertygade om att fler ungdomar kommer att vilja se en film om rövarna jämfört med hur många som skulle orka läsa en uppsats om dem. Dessutom så inkluderade vi genom en film många av våra klasskamrater, vi träffades på fritiden och hade kul samtidigt som vi fick arbetet gjort. Berättelsen har egentligen allt vad en bra film behöver: action, spänning, sorg och ett lyckligt slut.

Innan vi kunde börja med själva inspelningen av filmen så krävdes det förberedelser. Isak har fått myten berättad för sig av sin farfar men det var ett antal år sedan så minnet behövde friskas upp. För att komplettera den något luddiga berättelsen fick vi nys om att det både skulle finnas en barnbok och en serietidning om just Finnforsrövarna. En kort vecka senare hade vi båda i vår hand och läsandet tog fart. Efter vi båda läst igenom dem började vi förbereda scen för scen. Det svåraste med denna del var att korta ner berättelsen men ändå få med alla viktiga delar i historien. Vi sa för oss själva att om vi skulle ha med allt skulle filmen bli som en långfilm och det var varken vår avsikt med filmen eller något vi hade tid med. Det var även mycket annat som skulle ordnas. Första prioritering var att hitta en lämplig inspelningsplats. Grottan i Finnfors lär ska finnas kvar men dit är det rätt långt att köra och transportera rekvisita, skådespelare, mat och så vidare så en plats något närmare vore det optimala. Denna optimala plats blev Björnberget i Burträsk som ligger på lämpligt avstånd från civilisationen (Isaks hus) samt innehar traktens häftigaste grottor.

En hel del hinder kvarstod dock som vi tillsammans behövde övervinna. Vi behövde skådespelare, rekvisita, ett datum som skulle passa alla och två bilar som kunde frakta skådespelare till Burträsk. För att vi inte skulle få några obehagliga överraskningar och vara väl förberedda så besökte vi och Viktor Holmström inspelningsplatsen en vecka före den riktiga inspelningen skulle äga rum. Då passade vi också på att spela in en ”trailer” till den kommande filmen för att bygga upp spänningen.

När inspelningsdagen väl kom så var vi väl förberedda. Runt klockan tio åkte alla inblandade i två bilar på väg mot Burträsk, Mora. Isak var hemma och väntade men han hade fullt upp. När vi anlände bjöd han på mat och efter det kunde inspelningen börja. Vi började med att filma scenerna i närheten av huset och därefter tog vi oss till Björnberget med hjälp av bil och sista biten tog vi hjälp av Isaks skoter.

Dagen som helhet var väldigt lyckad. Vi hann spela in alla scener med önskat resultat. Nu återstod bara det stora arbetet med att redigera filmen samt lägga in berättarröst som till råga på allt skulle vara på engelska för att våra rumänska vänner i alla fall skulle förstå något av filmen. Missförstå mig inte, vårt mål var såklart att rumänerna skulle förstå så mycket som möjligt men man måste samtidigt förstå att de varken har någon tidigare kunskap om rövare eller svensk historia. Efter ett hästjobb av oss men speciellt av Viktor Holmström blev filmen tillslut klar och resultatet blev helt klart bättre än väntat. Vi har fått bra respons från rumänerna på bloggen. De verkade uppskatta filmen vilket enligt oss är ett tydligt bevis på att filmprojektet var lyckat. Samtidigt så gjorde vi inte filmen bara för rumänerna utan också för svenska ungdomar och vi vet att våra klasskamrater har sett filmen och vi tror också att de uppskattade den och har tagit del av myten. Dessutom känner vi till att ungdomar och vuxna som inte är en del av Comeniusprojektet har sett filmen och därmed tagit del av historien vilket vi också måste se som en liten framgång eftersom att det sprider kunskapen om Finnsforsrövarna.

Kommentarer från bloggen är ju på sätt och vis ett resultat i sig och två elever från Rumänien skrev att de tyckte den var bra, rolig och en sa till och med att han älskade den. Den blev även uppskattad av våra egna klasskamrater som framför allt tyckte den var rolig.

Copyright © 2010, Dennis Karlsson och Isak Pettersson
SPID3b, Anderstorpsskolan|Skellefteå
Commenius banner

Advertisements

Thank you for your comment! // Christin@

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: