Posted by: atorp | March 14, 2011

Bottenhavet. Resultat – Miljö. Övergödning

Skellefteå Logotype Anderstorpsskolan
Skellefteå
SPID3b
Projektarbete, PA1201, 100 p

2. Resultat

2.1 Miljö

2.1.2 Övergödning

 

Salthalten i Östersjön är väldigt låg och det gör att havet är både artfattigt och ekologiskt sårbart. Sedan 1940-talet har en flerdubbling av näringsämnena kväve och fosfor skett. Det leder till att ekosystemet i havet förändras, det övergöds, vissa arter använder sig av att det finns mer näringsämnen i vattnet medan många andra arter får svårt att konkurera och kan då antingen minska i antal eller försvinna helt.

Övergödningen i just Östersjön anses vara negativ för att de arter som finns där är extra känsliga mot föroreningar p.g.a. att de redan lever på gränsen till vad de tål p.g.a. den låga salthalten. Föroreningarna gör också att mängden växtplankton (algblomningar) ökar och problemet med detta är att när de dör ramlar de ner till botten och gör slut på massor av syre i djupvattnet och det leder till ännu mer syrefria bottnar än det redan finns i detta hav.

Det görs många insatser för att motverka övergödningen. Det som kan påverkas är avloppsutsläppen från länderna runt omkring Östersjön. Det är främst därifrån som kväve och fosfor kommer ut i havet, men även från konstgödslingen från jordbruk som rinner ut i diken eller älvar och sedan vidare ut i havet, även trafiken är en stor bov i dramat.

Algerna i havet kan ta kväve från luften och göra det till gödsel. De kan däremot inte göra samma sak med fosfor. Många forskare säger därför att man ska minska utsläppen av fosfor och på så sätt minska algblomningen. Men då finns det samtidigt de som påstår att de hör ihop och att man måste minska både på kväve- och fosfor utsläppen för att kunna minska algblomningen. Hur det egentligen ligger till är det ännu ingen som vet.

Övergödningen är större i södra delen av Östersjön än i norra delen. Det beror på att det finns så många inlopp från älvar i bottenviken och det gör att vattnet strömmar nedåt. Så länge våra älvar är rena kommer vi i norra delen inte drabbas lika mycket av algblomning som de gör i södra Östersjön.

 
Copyright © 2010, Emelie Marklund och William Grenholm
SPID3b, Anderstorpsskolan|Skellefteå
Commenius banner
Advertisements

Responses

  1. […] post by atorp var addthis_language = 'en'; Filed under 20557 ← GarageBand for iPad The […]


Thank you for your comment! // Christin@

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: