Posted by: atorp | March 17, 2011

Bottenhavet. Resultat – Transport

Skellefteå Logotype Anderstorpsskolan
Skellefteå
SPID3b
Projektarbete, PA1201, 100 p

2. Resultat

2.2 Transport

 

Bottenhavet är ett av världens mest trafikerade hav. Årligen transporteras ca 800 miljoner ton gods över Bottenhavet och omkring 60 000 fartyg trafikerar innanhavet. Här skeppas varor som går mellan länderna som ligger runt Bottenhavet. Trenden för transporter på Östersjön är uppåtgående och den största tillväxten ses i Ryssland med hamnarna i St. Petersburg och Primorsk. Transport efter vattnet är ett väldigt smidigt, billigt, miljövänligt och snabbt sätt att använda för export och import. Det är dock viktigt att fartygen som varorna skeppas med håller hög kvalitet så att inte ett fartyg drar för mycket bränsle eller att det släpps ut transportmaterial på vägen och i värsta fall så kan ett fartyg sjukna med till exempel olja så skulle ekonomi, miljö och livskvalitet hotas runt Bottenhavets kuster. Det är inte bara bra fartyg som behövs utan även hållbar sjöfart, sjömotorvägar, isbrytning och vintersjöfart.

Länderna kring Bottenhavet skeppar allt från mat och bilar till olja och kläder. Handeln över Bottenhavet har blivit viktig för alla länder kring Bottenhavet och om den möjligheten skulle försvinna så skulle ländernas BNP sjunka ganska mycket. Den är livsviktig för ländernas ekonomi. Sverige importerar mycket från länder inom EU och även en del från de baltiska länderna. Sverige förlägger delar av sin produktion till baltiska länder på grund av låga löner och i sin tur exporteras varorna över tillbaka till Sverige. Å andra sidan exporterar Sverige mycket över kvarken och till de baltiska länderna. Det kan vara olika sorters fordon t ex bilar och båtar. Det exporteras även mycket trä som är Sveriges största export råvara och de baltiska länderna behöver det för det har ett underskott av det. Volymmässigt domineras de svenska godstransporterna av importerade energiråvaror, bl.a. olja. Omkring en tredjedel av Sveriges importerade olja kommer idag från Ryssland och transporteras genom Bottenhavet.

 
Copyright © 2010, Emelie Marklund och William Grenholm
SPID3b, Anderstorpsskolan|Skellefteå
Commenius banner


Responses

  1. Wonderful content!! I am going to need a bit of time to ponder your info.

  2. I truly enjoy reading on this site, it holds great content . “Wealth and children are the adornment of life.” by Koran.


Thank you for your comment! // Christin@

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: